Wie heeft er zin in een lekkere Mexicaanse chili? Deze Chili Sin Carne met Zure Cashewroom en Avocado is heerlijk verwarmend en vol van smaak. Ik maak meestal een dubbele portie en bewaar restjes in de diepvries. Ideaal als snel stoofpotje op drukke weekavonden!
Ingrediënten (2 personen)
1 eetlepel extra vierge kokosolie
1 ui + 1 teentje look, fijngehakt
1 wortel, geschild en gehakt
1 steel witte selder, reepjes
0,5 bakje champignons, gehakt
1 à 2 koffielepels Himalayazout of zeezout
1 à 2 koffielepels komijn
½ à 1 koffielepel kaneel
Cayennepeper, naar smaak
1 fles (400g) tomaten passata (of gehakte tomaten)
1 kop groentebouillon (1 kop water + 1 koffielepel groentebouillonpoeder)
1 eetlepel pure tomatenpuree (zonder suiker)
1,5 bokalen bonen, gespoeld (rode bonen, zwarte bonen, kikkererwten)
1 stuk 85% donkere chocolade
Om te serveren: avocado, koriander, fijngehakte lente-ui, mais (optioneel)
Zure Cashewroom (kleine 1 ½ kop)
1 kop cashews
¾ kop water
¼ kop limoen- of citroensap
¼ à ½ koffielepel Himalayazout of zeezout
1 medium avocado, ontpit en grof gehakt
1 koffielepel citroensap
1/8 koffielepel Himalayazout of zeezout (of meer naar smaak)
Verse koriander naar smaak
“Deze chili sin carne blijft minstens 3 dagen vers in de koelkast. Ik vind zelfs dat hij nog lekkerder wordt na enkele dagen! Je kan hem ook 2 maanden of langer bewaren in de diepvries.”
Bereiding
Verwarm wat kokos- of olijfolie in een grote diepe pan of kookpot. Bak de ui en look tot glazig. Voeg de wortel, selder en champignons toe samen met de komijn, de kaneel, het zeezout en de cayenne. Roer goed en laat enkele minuten bakken op een laag-medium vuurtje.
Voeg de tomaten passata toe samen met de groentebouillon, de tomatenpuree, de bonen en de kikkererwten.
Roer goed en breng aan de kook. Verlaag het vuur en laat 20 minuten of langer pruttelen. Maak ondertussen de zure cashewroom.
Voeg vlak voor het serveren de donkere chocolade toe. Roer goed, proef en breng eventueel extra op smaak met cayennepeper en zeezout. Ik voeg ook graag een lepeltje appelciderazijn toe.
Serveer met avocado, koriander, lente-ui en maïs die je eventueel kort kan roosteren met wat gerookt paprikapoeder en zeezout. Werk af met zure cashewroom (Mix alle ingrediënten tot een gladde room in de blender.) en guacamole (Pureer de avocado in kleinere stukjes met een vork. Voeg citroensap, zout en koriander toe aan de mengkom. Meng goed.).
Bron: dit is een recept van Julie's Lifestyle.
Comments