top of page
Els

Tagliata

Tagliata oftewel biefstuksalade. Een klassieker uit de Italiaanse keuken die lijkt op een carpaccio, maar dan een soort van 2.0 versie. Met een perfect gebakken biefstuk, knapperige salade, Fleur de Sel en nog veel meer lekkers! Eenmaal gemaakt ga je deze vaker maken.

Ingrediënten (2 personen)

2 biefstuk (of entrecote)

75 gram rucola

2 trossen cherrytomaten (langzaam gegaard in de oven*)

balsamicoazijn

handje fetaschaafsel

1 citroen

3 teentjes knoflook (fijn gesneden)

3 takjes tijm

5 eetlepels olijfolie

2 eetlepels pijnboompitten

1 eetlepel olfijolie

zwarte peper

Fleur de Sel

Tip van de slager: biefstuk 15 minuten op 100 graden in de oven en daarna 1 minuutje bakken aan beide kanten in een braadpan..."

Bereiding

Haal ongeveer een half uurtje voor je gaat beginnen de biefstuk uit de koelkast. Als je het vooraf uit de koelkast haalt wordt het vlees sappiger en malser. Het vlees kan dan op kamertemperatuur komen en blijft mals na het bakken in de hete pan. Voor de trosjes cherrytomaten die je gaat garen in de oven verwarm je de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte), spoel de tomaten even af onder de kraan en dep droog. Leg ze in een kleine ovenschaal, verdeel er wat olijfolie over en strooi er naar smaak wat versgemalen zwarte peper over. Haal ze na 15-25 minuten uit de oven als ze licht gebakken zijn en beginnen open te barsten. Strooi er dan naar smaak wat Fleur de Sel overheen. Rooster de pijnboompitjes even kort in een pannetje tot ze iets verkleurd zijn. Dep de biefstuk droog met een stukje keukenpapier en strooi ruim wat versgemalen peper aan beide kanten. In een koekenpan op hoog vuur doe je 2 eetlepels olijfolie (of volg de tip van de slager). Doe dan de biefstuk in de pan en bak deze per zijde ongeveer 1.5 minuut voor rare (je kunt er uiteraard ook voor kiezen de biefstuk medium of well done te bakken). Blijf tijdens het bakken het vlees constant heen en weer schuiven (gebruik hiervoor altijd een tang: een vork kan het vlees namelijk stuk maken als je er per ongeluk in prikt). Leg de biefstukjes op een bord en bedek met aluminium folie. Laat de biefstukjes voor ongeveer 2 minuten na garen. Schenk het bakvet uit de pan. Zet de pan op laag vuur en doe er 3 eetlepels olijfolie in, ris de blaadjes tijm van de takjes, voeg toe aan de olie samen met de fijngesneden knoflookteentjes. Rasp de schil van de citroen en voeg de rasp aan de olie. Meng alles goed door elkaar in de pan tot je de kruiden begint te ruiken. Giet de olie in een apart bakje en pers hierover een halve citroen uit. Verdeel de rucola en de trostomaatjes over 2 borden. Snijd de biefstuk in plakjes van ongeveer 1-1,5 cm dik en leg deze op de rucola. Druppel wat van olie mengsel over de rucola en biefstuk. Garneer de salade met de geroosterde pijnboompitjes en Geschaafde Feta kaas. Druppel er wat balsamicoazijn over en strooi tot slot de Fleur de Sel over de biefstuk. Smakelijk.



Bron: dit is een recept van Eef kookt zo.

30 weergaven0 opmerkingen

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


bottom of page